Chwila zapomnienia

Curry – egzotyczna podróż po smakach orientu

Curry - orientalna historia

Przypraw sobie życie

Curry to prawdopodobnie najzdrowsza mieszanka przypraw jaką możemy sobie wyobrazić. Raport badawczy dwojga archeologów z Washington State University, Vancouver w Kanadzie wskazuje na bardzo odległe historycznie ślady jej stosowania. Arunima Kashyap i Steve Weber analizując zastane na stanowisku Farmana materiały odnaleźli pozostałości kurkumy, imbiru oraz czosnku w drobinkach skrobi, które przez lata zakonserwowały się na szczątkach ludzkich zębów oraz glinianych naczyń użytkowych.

Orientalna historia curry

Źródło słów prowadzi nas do regionu stanu tamilskiego w Indiach. Kari tłumaczone jest jako “sos o konsystencji zawiesiny, wykorzystywany do różnorodnych potraw”. W zależności od regionu mieszanka przypraw curry różni się proporcjami bazowych składników. W północnych Indiach ta sama wiązka przypraw określana jest nazwą garam masala. Przyprawa dotarła do Europy za sprawą brytyjskich kolonizatorów XVIII w. wraz z tendencją do przygotowywania przypraw „na zapas”.

Obecnie nazwą curry określa się po pierwsze: aromatyczne dania z ryżu bądź pszenicy z warzywami lub mięsem, z wykorzystaniem odpowiedniej mieszanki przypraw lub, po drugie, samą tę mieszankę. W zależności od azjatyckiego regionu spotykamy się z różnymi wariantami curry. Podstawowym elementem dania curry z regionu Punjab jest pszenica gotowana na maśle i doprawiana śmietaną. Posiłek curry z jakim możemy się spotkać w Malayali zawiera cząstki kokosa, mleko kokosowe oraz liście laurowe. Przyprawa curry wykorzystywana w sposób najbardziej nam znany pochodzi z tamilskiego menu. Danie ma postać smażonego na płytkim oleju mięsa bądź warzyw z wykorzystaniem suchych przypraw.

Curry
Curry to podstawa wielu egzotycznych potraw. (fot: Karsten Serferlin / Flickr.com)

W zależności od proporcji wykorzystanych przypraw możemy mówić o: curry czerwonym (z przeważającą częścią czerwonych papryk chilli lub pieprzy cayenne), curry żółtym (z przeważającą częścią kurkumy), zielonym curry (z przeważająca częścią zielonych papryk chilli) lub brązowym curry (część przypraw została przed zmieszaniem poddana procesowi palenia lub wędzenia).

Korzeń imbiru to jeden z podstawowych składników curry.
Korzeń imbiru to jeden z podstawowych składników tej orientalnej przyprawy. (fot: andersmh / Flickr.com)

Do bazowych składników curry wchodzą jedne z najsilniejszych afrodyzjaków wśród przypraw: kurkuma, imbir, pieprz, chilli, kmin rzymski (kumin), kolendra. Czasami powstają warianty z czosnkiem, kardamonem, anyżem, cebulą czy cynamonem. Najbardziej wytrawna forma przyprawy zawiera liście curry. Są to liście drzewa Bergera Koenigii pochodzącego z Indii. Jeśli interesuje Was temat afrodyzjaków i chcielibyście dowiedzieć się o nich czegoś więcej, przeczytajcie ten wpis.

Bardzo istotnym elementem jest fakt przechowywania przyprawy. Mieszankę curry należy trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach z ograniczonym dostępem do światła oraz wilgoci.  Curry to mieszanka przypraw łącząca razem ich wyjątkowe smaki i aromaty, ale również właściwości prozdrowotne. Kurkuma główny składnik curry ma działanie przeciwzapalnie, korzystnie wpływa na wątrobę oraz ułatwia procesy trawienne. Wraz z kuminem tworzy środek hamujący rozwój komórek nowotworowych. Chilli pobudza metabolizm, cynamon działa przeciwwirusowo, a kolendra przeciwbakteryjnie. Imbir dodaje energii, ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwdziała niestrawności.

Ze względu na liczne zalety curry nie bójmy się dołączyć tej wyjątkowej mieszanki przypraw do naszej codziennej diety.

Curry i potrawy przyrządzone z użyciem tej przyprawy to doskonała recepta na zimową rozgrzewkę, świetny sposób na przeziębienie, ale również (dzięki wysokiej zawartości naturalnych afrodyzjaków) doskonała propozycja na romantyczną kolację we dwójkę. Polecamy, szczególnie że możliwości podania jest niezwykle wiele. Wszystko zależy od naszego smaku i wyobraźni.


Zdjęcie główne: Karsten Serferlin / Flickr.com