Newsletter
Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco
Jaja na twardo, na miękko, faszerowane, po wiedeńsku, w koszulce… a może sadzone? Potraw na bazie jaj jest całe mnóstwo, tak samo jak i sposobów na ich przyrządzenie. Jajka pod przeróżnymi postaciami to chyba najpopularniejsze potrawy jakie wszyscy Polacy zjadają na śniadanie. Nie możemy sobie wyobrazić bufetu śniadaniowego bez stołu ugiętego pod ciężarem jaj na twardo i na miękko, bez jajecznicy, czy świeżego pieczywa z pastą jajeczną. Jednak nie tylko Polacy kochają jajka – są one obecne na stołach na całym świecie. Dla Brytyjczyków są one podstawą tzw. english breakfast, czyli tłustego, angielskiego śniadania, w którym króluje jajecznica smażona na bekonie i kiełbaski podawane na ciepło. W Izraelu nie znajdziemy szanującej się restauracji, w której nie serwują szakszuki (słowo to pochodzi z języka arabskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „wielki bałagan”), tradycyjnej bliskowschodniej potrawy z jajek i pomidorów, a we Francji zjemy choćby słynny omlette au fromage, czyli omlet z serem. Dla wielu z nas jajka obok produktów mącznych, mlecznych i mięs są podstawą diety nie do zastąpienia.
Nic dziwnego – jaja to prawdziwe bogactwo substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są one źródłem pełnowartościowego białka, aminokwasów (również takich, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować) oraz witamin (A, D, E, K, B2 oraz B12). Jajka na twardo dołożone do kanapki wzbogacą nasze drugie śniadanie o cenne i potrzebne naszemu organizmowi mikroelementy.
To nie wszystko – jaja są także cenne ze względu na to, że są jednym z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych naturalnych afrodyzjaków, czyli substancji mających pobudzający wpływ na pożądanie seksualne. Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj wpis na naszym blogu poświęcony afrodyzjakom.
Mimo swoich prozdrowotnych właściwości, jajka bardzo często są obiektem sporów dietetyków i osób zajmujących się badaniami nad zdrową żywnością, a to ze względu na dużą ilość tłuszczy zawartą w żółtkach jaj, w których niektórzy widzą przyczynę podwyższonego poziomu złego cholesterolu u ludzi, którzy spożywają dużą ilość jaj w diecie.
Pomówmy teraz o jajach trochę mniej na poważnie....
Tenga egg to wyjątkowy sposób podania jajek, który z pewnością przysporzy dużo radości Panom, jak również Paniom podającym tę wyjątkową "potrawę".
Czym są jajeczka Tenga? To bardzo niepozorne "jajko z niespodzianką": na pierwszy rzut oka wygląda trochę jak pisanka, trochę jak popularna czekoladka z zabawką w środku... Jednak nic bardziej mylnego! Jajeczka Tenga to wyjątkowy gadżet dla dorosłych mężczyzn, służący... masturbacji.
Wnętrze jajeczka Tenga jest bardzo elastyczne i pokryte wieloma różnego kształtu i rozmiaru wypustkami, które mają działanie silnie stymulujące. Wystarczy odkręcić jajeczko, wypełnić jego wnętrze odrobiną lubrykantu i... można przystąpić do zabawy :).
Marka Tenga powstała w 2005 roku w Japonii. Koichi Matsumoto, jej założyciel, początkowo zajmujący się motoryzacją, zorientował się, że rynek gadżetów dla dorosłych jest bardzo mocno ograniczony, jeżeli chodzi o zabawki przeznaczone wyłącznie dla mężczyzn. Większość gadżetów dostępnych wówczas na rynku ograniczała się do zwiększania przyjemności kobiet, nie mężczyzn. Matsumoto postanowił wypełnić tę lukę i tak właśnie powstało Tenga Egg.
Dalekie podróże coraz częściej leżą w zasięgu naszej ręki. Podróżujemy z różnych względów, ekonomicznych, biznesowych bądź czysto relaksacyjnych. Za sprawą nowoczesnych technologii zmienia się także podejście do zawierania nowych...
Tego różowego, wibrującego jajeczka Lush od Lovense nie trzeba zbyt długo przedstawiać. Ten kultowy gadżet znany jest między innymi dzięki cam girls. Dziewczyny dają możliwość przejęcia...