Olej

Olej to każda substancja (ciecz lub ciało stałe), która w temperaturze pokojowej wykazuje oleistą konsystencję. My wzięliśmy pod lupę całe spektrum olejów roślinnych uzyskiwanych  z różnych ich części, pestek, owoców, nasion czy kiełków.

Zadbaj  o zdrowie i dobre samopoczucie...

W procesie produkcji istotne jest abyśmy zwracali uwagę na dwa aspekty. Po pierwsze, aby rośliny pochodziły z ekologicznych upraw, dzięki czemu mamy pewność, że nie zawierają one substancji szkodliwych dla naszego organizmu. Po drugie, ważne jest aby olej był tłoczony na zimno, bez poddawania rafinacji, dzięki czemu nie tracą swoich wartości odżywczych.

Z organicznego punktu widzenia oleje roślinne to trójglicerydy kwasów tłuszczowych. Najważniejszą jednak informacją dla nas jest to, aby wybrany olej zawierał duże ilości kwasów nienasyconych. Ze względu na trwałość olejów wyróżniamy następujące typy: oleje schnące (trwałość ok. 3-4 miesiące, zawierają do 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), oleje półschnące (trwałość ok. 4-6 miesięcy, posiadają od 20% do 49% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych) oleje nieschnące (trwałość ok. 6-8 miesięcy, zawierają do 19% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych).

Olej ryżowy powstaje w procesie tłoczenia otrąb ryżowych. Bogaty w błonnik, zawiera znaczną ilość witaminy E oraz gamma-oryzanolu (redukuje poziom złego cholesterolu), obniża ciśnienie, poprawia funkcjonowanie wątroby, zapobiega rakowi żołądka i jelita grubego. Stanowi cenne źródło antyoksydantów. Wykazuje również działanie przeciwzapalne oraz uspokajające w przewlekłym stresie. Ma bardzo wysoką temperaturę dymienia (232 stopnie Celsjusza), stąd też jest idealny do smażenia.

Olej kokosowy zaliczany jest do grona superfood, czyli grupy produktów dobrze wpływających na ogólne zdrowie człowieka. Po pierwsze ma on korzystny wpływ na leczenie układu nerwowego. Populacje Tokelau i Kitavans w swojej diecie spożywają w około 60% kokosów i są uważane za najzdrowsze na świecie. W perspektywie długoterminowej regularne spożywanie oleju kokosowego może przyczynić się do znacznej utraty wagi, ponieważ zwiększa zużycie energii organizmu do 5%, zmniejsza łaknienie oraz pomaga spalać tłuszcz zawarty w jamie brzusznej. Olej kokosowy ma działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne. Olej kokosowy chroni włosy przed uszkodzeniami, nawilża skórę i działa jak krem przeciwsłoneczny.

Do najpopularniejszych olejów stosowanych w kosmetyce zaliczamy:

  • Arganowy, wytwarzany z owoców arganii żelaznej. Ręcznie wyciskany o czerwonawym zabarwieniu. Jest najbogatszym we właściwości pielęgnacyjne olejem na świecie. Opóźnia procesy starzenia się skóry, łagodzi objawy trądziku i alergii, przyspiesza gojenie się ran i oparzeń. Ma właściwości antyalergiczne oraz stabilizacyjne dla układu odpornościowego.
  • Z awokado uzyskiwany z kremowego miąższu owocu awokado o delikatnym owocowym aromacie oraz orzechowym posmaku świetnie nawilża skórę twarzy.
  • Z czarnuszki o gorzkawym smaku  i intensywnym, korzennym zapachu  w świecie arabskim uważany jest za złoto faraonów. Poza właściwościami odżywczymi ma szerokie zastosowanie  w medycynie w profilaktyce chorób autoimmunologicznych.

Oleje roślinne są także bazą do produkcji wysokiej jakości kosmetyków, które sprawią, że chwile które spędzamy w sypialni będą niezapomniane. Takie są na przykład olejki to masażu. Wyprodukowano je przy użyciu wyłącznie naturalnych składników, bez dodatku substancji konserwujących.

Olej to jeden ze dominujących produktów wykorzystywanych w gastronomii, dlatego warto jest zastanowić się nad wyborem tego, którego, smak, zapach i konsystencja będzie dla nas najlepszym wyborem.

 


Zdjęcie główne: Thomas Wanhoff / Flickr.com